Când nu o să se mai moară în România din cauza incompetenței?

Deși titlul sună bombastic răspunsul este simplu – atunci când vor fi murit oameni din cauza a orice ar fi fost posibil, fie că vorbim de ambulanțe private de transport echipate cu personal care e acolo doar pentru a se uita la meci sau că vorbim de gropi în care cad oameni pe motocicletă.S-a vorbit în ultima perioadă despre cum în România mor oameni atât de mult încât orice altă discuție sau articol pe tema asta provoacă repulsie, dar eu vin cu ceva nou în toată problema asta, eu vin cu o soluție radicală pentru a rezolva problema și a accelera vindecarea “sistemului”. Am reușit cumva să fac următoare propoziție mai bombastică, DAR CE URMEAZĂ NU O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI.

Până acum a fost cam așa:

  • a murit un tip după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă (nu-mi pasă dacă sau nu era în coloana oficială legală sau nu a lui Oprea) și la câteva zile după aceea groapa respectivă a fost semnalizată corespunzător și astupată
  • au murit 60+ de oameni într-un club pentru că fix ghinion, și la puțin timp după s-a interzis fumatul
  • a murit un fotbalist pe teren pentru că ambulanța prezentă era doar una de transport, și oamenii erau la fel de instruiți în medicină pe cât sunt eu instruit în Pilates
  • a mai murit un fotbalist în 2012 fix la fel, dar nu îi pasă nimănui dacă știrea e mai veche de o lună

Patternul, deși nu este bine reprezentat, arată că în principiu după un eveniment în care vieți s-au stins au fost luate niște măsuri pentru a îndrepta cumva situația, fie că vorbim de demisia guvernului sau de asfaltarea gropilor din asfalt.

Urmând principiile logice și relațiile cauză-efect, putem să tragem o concluzie super simplă deși ușor imorală (sau nu?) relativ la ce este de făcut pentru “schimbarea sistemului” – hai să provocăm moartea câte unui om din fiecare cauză posibilă. Să moară cineva pentru că gurile de canalizare de pe drumuri nu sunt la nivel și poți să îți rupi mașina în două, ucigând pe cineva sau pe tine, să moară altcineva pentru că există haite de câini fără stăpân pe stradă care sunt dispuse să te mănânce, să moară încă cineva pentru că trecerile de pietoni nu sunt iluminate corespunzător…stai, ultimile două s-au întâmplat deja.

Un copil a fost mâncat de câini din cauza incompetenței unei bunici ce și-a lăsat nepotul să se aventureze pe un teren privat unde erau câini fără stăpân (ce ședeau ilegal în zona respectivă, ce-i drept), și cred că odată la câteva zile cineva moare pentru că nu a fost văzut de un șofer pe trecerea de pietoni impropriu iluminată.

Deci logica mea cade. De ce?

Pentru că ne pasă doar de ce vedem la televizor, ce e mediatizat, și pentru că suntem niște oi și ne alarmăm sau acționăm doar atunci când vedem că în jurul nostru situația devine mai agitată și oamenii mai nervoși. De ce?

Frică. Groapa din asfalt a fost astupată de frică, frica unui directoraș de a intra la închisoare pentru că firma sa nu a semnalizat o groapă pe unul dintre cele mai mari bulevarde din București.

Frică. Guvernul și-a dat demisia pentru că i-a fost frică de o mulțime de rockărași al naibii de vehemenți și nervoși că niște prieteni de-ai lor și-au pierdut viața, și cumva băieții care au demisionat au reușit să întoarcă totul în favoarea lor la sfârșitul zilei, profitând de un escape prin backstage.

Să continui? Singurul lucru de reținut de aici e că dacă nu ești destul de vehement și sigur pe tine de fiecare dată când ești nedreptățit, nu se va schimba nimic. Ajută destul de mult și niște prieteni cu o portavoce, atât timp cât nu fac parte din vreun partid politic căruia i-ar folosi să aibe în CV cum au condus ei revoluția “tinerilor frumoși și liberi” – ocazie cu care le doresc un mare falus în anus celor care folosesc sintagma asta la modul ultra sarcastic.

 

Leave a Reply