În mod ideal aș scoate partea cu “(ar trebui)” din titlu dar țin la idea de democrație și consider că orice dobitoc are dreptul să își dea votul în schimbul unei poze frumoase a unui candidat. Practic ăsta e unul dintre cele mai mari probleme ale democrației, democrația în sine – toată lumea e egală, chiar și oamenii care nu văd importanța unui vot gândit – și aici o să vă ajut eu.

Un cuvânt înainte, dacă ar exista unul, ar spune că o să mă folosesc de stereotipurile majore întâlnite des în țară și o să consider pe toată lumea proastă. Dacă atunci când votezi stai mai mult de 10 secunde să te gândești pe cine să pui ștampila, ce scriu mai jos nu se referă la tine – nu că mi-ar păsa.

Cum să afli ce ar trebui să votezi

În primul rând trebuie să te gândești de care parte a spectrului politic ești mai atașat, ideologic vorbind. E ok, nu te speria încă.

Lumea politică a început să fie privită ca fiind “de stânga” sau “de dreapta” în urma Revoluției Franceze din 1789 când niște oameni țineau cu regele și alți oameni nu țineau cu el, mă rog, absolut irelevant. Ce este relevant în schimb este ce înseamnă stânga și dreapta. Este general acceptat că în partea stângă regăsim social democrații, socialiștii și comuniștii pe când în partea dreaptă regăsim liberalii, monarhiștii, naționaliștii și conservatorii.
În mod normal aș vrea să las discuția la acest punct, dar sunt sigur că nu strică să mai clarific niște lucruri pe drum.

Ce face STÂNGA – Social Democrații, Socialiștii

După cum ar trebui să reiasă din nume, social democrații sunt înclinați către individ. Ei sunt cei care vor acorda ajutoare sociale mai mari, vor interveni pe piața economică având în vedere interesul economic al persoanei, individului, nu al corporației. În principiu stânga este partidul care vrea binele persoanei, de aici și motivul pentru care majoritatea partidelor revoluționare au fost de stânga.

Ce face DREAPTA – Liberalii, Monarhiștii, Conservatorii

Pe partea opusă găsim o diversitate ceva mai mare de mentalități și ideologii deși numele lor vorbește de la sine. Liberalii sunt cei care mereu vor promova progresul și libertățile civile, vor călca tabu-uri în picioare și vor încerca să promoveze o mișcare în care acțiunile fiecăruia să nu aibă un efect negativ asupra altor indivizi și mai mult, o mișcare în care statul nu taxează individul pentru a contrabalansa lipsa altor indivizi.      Conservatorii sunt din punctul meu de vedere egali cu țărănesc-democrații, relicve ale trecutului care consideră că dacă refuză progresul acesta chiar se oprește. Trebuie să le recunoaștem meritele istorice pe care le-au avut în cursul acestei țări, dar în momentul prezent sunt doar niște rămășițe arhaice despre care vă puteți documenta singuri dacă doriți.

Acum că ați stabilit de care parte vă simțiți mai apropriat, să trecem la partea efectivă a evaluării candidatului.

Gică Ciumegu pentru Primăria Ciulnița

Presupunem că Gică Ciumegu candidează pentru postul de Primar al orașului Ciulnița din partea Partidului Național Liberal. Chiar dacă îl cunoașteți încă nu îl votați, știți omul – nu programul său.

Puțină logică deductivă o să ne ajute. Candidează din partea liberalilor deci nu ar trebui să ne așteptăm la creșteri ale impozitelor și taxelor locale,dar ne putem aștepta la promovarea culturii prin crearea de noi spații culturale, crearea unui spațiu mai sigur pentru comunitate, și lipsa generală de conflicte interpersonale cauzate de suprareglementări.

După acest pas ar trebui să îi ascultăm candidatului programul electoral, unde ar trebui să regăsim mentalitatea pe care o așteptăm din partea unui candidat al stângii. Dacă programul său este decent, respectă doctrina partidului ce îl reprezintă, și în final media acestor lucruri este pozitivă în viziunea voastră, atunci candidatul Gică Ciumegu merită să primească votul vostru.

Nothing else matters

Nu contează pozele cu copii în brațe, numărul de tablete de ciocolată împărțite pe la colțuri, promisiunile că o să se transforme orașul în Dubai, celebritatea candidatului, vârsta sau trecutul ca antreprenor. Politica nu-i nici podium, nici cantină socială și nici autobuz RATC să ai prioritate pe scaun doar pentru că ești bătrân, așa că nu votați un candidat doar pentru că e celebru sau bătrân, printre altele.

Votați un candidat pentru program și doctrină – măcar așa nu o să fiți ipocriți când o să fiți nemulțumiți de el.