Pentru că Facebook e epicentrul revoltaților am dat în newsfeed peste poza asta

E postată de o tipă, Raluca Hagiu – care total întâmplător va fi persoana către care este adresat textul meu.

Dragă Raluca,

Știu, ești iar în Piața Constituției la ora 20:30 în frig și ploaie și nu înțelegi de ce încă ești acolo. E ok, și cei de pe lângă tine simt la fel, nici ei nu înțeleg de ce încă sunt acolo, partea bună e că peste o oră mergi în Gambrinus cu niște prieteni mai vechi să socializați puțin. Pancarta persoanei din față e haioasă, mai zărești în departare o pancartă inteligentă scrisă în engleză, probabil cineva care lucrează în IT și stă în Primăverii.

Știi de ce încă protestezi? Știu că o să îți fie greu să înțelegi și probabil imposibil să accepți (nu ești singura, din ce în ce mai mulți români refuză să gândească logic până la capăt o problemă) dar “protestul” tău poate fi asemănat cu drumul până la job dimineața. Te trezești, îți faci cafeaua și pleci. În stația de metrou vezi o persoană fără adăpost și îi dai un leu – tu nu ești precum ceilalți, ție îți pasă și tocmai de aceea ai vrut să îi faci ziua mai bună acelei persoane. Ce refuzi să înțelegi e că leul acela nu l-a ajutat cu nimic, doar te-a făcut pe tine să te simți mai bine. Dacă ai fi vrut cu adevărat să ajuți persoana aceea te-ai fi mobilizat mai tare, l-ai fi dus să se tundă, să își ia niște haine și eventual te-ai fi interesat ce știe să facă și unde ar putea să lucreze – absolut șocant nu? De ce să faci asta?

Ei bine, prin “protestul” tău tu aplici cam aceeași strategie, încerci să rezolvi o problemă mare și sistemică prin o acțiune infimă, negândită până la capăt. Tu mergi cu prietenii la protest și ceri, în cel mai vag mod posibil, “să plece răul!”. Nu îți pasă cum, și răul clar e PSD. Știi care e problema? Nu gândești până la capăt, iar. Chiar dacă ar pleca PSD-ul și ar veni partidul pe gustul tău că oricum nimeni nu respectă doctrina nu s-ar schimba absolut nimic. Nu o să dau referințe pentru că îți scriu de pe telefon dar să știi că și PNL-ul a furat pe față, USR-ul mai are puțin și se leagă cu lanțuri ca să protesteze în clădirea Parlamentului, UDMR nem tudom și tot așa. De aceea e nevoie de o soluție gândită pe termen lung, pentru că nu PSD-ul e singurul rău, PSD e rău și restul sunt prea incapabili să ajungă într-o poziție de putere în care să fie la rândul lor răi.

Știu – tu chiar te-ai supărat când cu legile justiției, ai văzut tu infograficele făcute de Geeks For Romania și ai înțeles că e totul rău, băieții ăia sunt geeks deci clar știu ce fac. Nu mai stai tu să cauți și să citești detalii, ți s-a servit informația și tu poți să folosești mentalul pentru lucruri mai importante cum ar fi alegerea unei diete paleo echilibrate.

Din fericire pentru tine și păcate pentru mine, unii încă folosesc mentalul pentru a filtra și verifica informațiile care ajung la urechile mele. Uite, dacă pe stradă cineva are un accident cerebral și tu observi – și ca un bun cetățean mergi și suni la ambulanță dar observi că persoana a intrat în stop cardiac și te gândești că ar trebui să încerci să îl resuscitezi – ai văzut asta în filme, poți să o faci, încaleci persoana și începi să îi faci compresii pieptului dar fără rezultat – persoana moare sub ochii tăi, tu chiar ai încercat dar nu aveai ce să faci. Ei bine, fostul tău iubit, M.M., procuror, a rămas cu un gust amar după despărțire, chiar nu trebuia să îi spui lucrurile acelea despre personalitatea lui. El decide că se va răzbuna pe tine și merge la Mega Image-ul din stația RATB unde s-a petrecut tragedia și ia hard diskul cu filmarea evenimentului, și pune la dosar filmarea tăiată doar cu punctul când tu deja faci compresii – de pa spate pare că lovești persoana cu bestialitate când ea este deja la pământ. Judecătorul vede filmarea și tu sfârșești cu o sentință cu executare. Nu ar fi mai bine dacă n-ar avea voie să folosească filmări crop-uite la care doar el are acces?

După ce ieși din închisoare și încerci să îți pui viața în ordine, el vine la 6:15 dimineața la ușa apartamentului părinților tăi și sparge ușa împreună cu țestoasele albastre, n-a fost greu să obțină un mandat – deja ai antecedente. Părinții tăi se sperie și tu simți cum viața ta a ajuns o pagină combinată din Procesul și 1984, cărțile alea pe care ai vrut mereu să le citești dar romanțele îți plac mult mai mult. Cum ar fi dacă el n-ar putea să mai facă asta vreodată, dacă reușești să dovedești că de fapt totul e o vendetta a lui?

Raluca, PSD-ul e rău și te susțin aici – dar atâta timp cât ceri ceva vag și nu există nicăieri pe masă niște soluții posibile ai putea să folosești timpul de la protest ca să mai citești o carte preferată, nu să “încă protestezi”.

[N-am nimic cu Raluca, doar că s-a nimerit să fie postarea ei cea pe care am văzut-o]