Dacă ați înregistrat vreodată un domeniu .ro sigur ați ajuns cumva să dați de roTLD în timp ce căutați cea mai bună ofertă, și la fel de probabil ați aflat rapid că roTLD deși e “prima mână” nu este cel mai convenabil la preț – ca să nu mai vorbesc de interfața arhaică afișată și folosită la managementul domeniilor.
Puțin, înainte.
roTLD este copilul din flori al ICI – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, o instituție care, evident, nu a înțeles exact cum funcționează abrevierile. Aceasta din urmă se ocupă, conform HG 1621/2003 cu o grămadă de lucruri, majoritatea având legătură cu tehnologia. Bine, și cu “repararea mașinilor de birou” pentru că cineva s-a gândit că tocilarii sigur poa’ să se uite și la calculatorul secretarei care nu merge de fiecare dată când iese din tură.
Domeniul principal de activitate este 731 – cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale, activitățile find variate de la editare de programe până la telecomunicații, comerț cu amănuntul și învățământ. (Atunci de ce SIVECO a făcut majoritatea programelor folosite în educație și a luat o groază de bani pentru asta? Ah, încă se judecă.) Ca să vă scutesc de întreaga HG, i s-a dat o temă, un CA și un teren – și așa a luat ființă ICI.
O ordonanță de urgență din 2009 i-a dat și prerogative pentru administrarea și funcționarea ca registru al domeniilor “.ro”, de unde putem să tragem o fermă concluzie că într-un mod cretin, până în 2009 puteai să cumperi un domeniu .ro de la GoDaddy sau orice alt reseller de domenii, pentru că noi nu aveam un top level registrar până la momentul respectiv.
Acum rapid la roTLD – principalul seller de domenii “.ro” din țara noastră. Cum intri pe site o să găsești o interfață cu un design făcut pe vremea lui Dej, pe vremea când CSS nu exista și HTML de clasa a 4-a era tot ce se folosea. Un <li> mare și un <table> la fel de mare.
Care e problema, de fapt?
Păi, ICANN este tătic peste domenii, pentru că s-a decis în unanimitate (de către SUA și prietenii SUA) că ICANN o să fie șef peste domenii și legislația domeniilor în toată lumea, practic dacă ICANN vrea ca domeniile .ro să nu mai existe, poate să facă asta în timp ce tu îți bei cafeaua. ICANN a decis acum ceva timp că fiecare proprietar de domeniu trebuie să își mențină datele de identificare și contact valabile și corecte, și fiecare registrar are obligația de a aminti proprietarilor că sunt obligați să ofere date corecte pentru formularul de WHOIS.
WHOIS este practic o bază de date în care găsim datele proprietarilor de domenii, de care putem avea nevoie în multiple cazuri, dar cel mai des în caz de abuz sau reavoință (e.g. spam; ddos; etc.) Acum ceva timp am văzut în logurile serverului un subdomeniu care încerca să acceseze linkuri de administrare pe unul din site-urile hostate, și singura mea soluție a fost să mă uit pe whois, să văd datele proprietarului și să îi trimit un email referitor la abuzul pe care îl comite, urmat de un copy-paste uriaș din legislația UE referitoare la atacurile informatice.
Poți folosi WHOIS și pentru cercetarea unor lucruri de genul “cine deține site-ul X”, “cine finanțează site-ul Y”. În unele cazuri treaba asta poate fi de importanță națională, nu neapărat de apărare cât de necesitate socială în contexte jurnalistice. Toată treaba mi-a pornit când am vrut dimineață să verific cine deține site-ul opfg.ro, pentru că prea sponsorizează reclame pe Facebook și prea sună a propagandă în ultimul hal. Răspunsul WHOIS?
Îmi aruncă în față legea protecției datelor personale, 677/2001. A se observa cum nu găsești nicio adresă de email în caz de abuz. Domeniul a fost înregistrat în 2008 (probabil la megahost, ținând cont că de abia în 2009 roTLD a primit atribuții de registrar).
Cum arată la domeniul meu .ro
Din nou, niciun fel de email în afară de cel al registrarului, care tot e ok în mare parte, dar în cazul unei eventuale dispute legale parcă mai repede aș vrea să vorbesc cu proprietarul domeniului, nu cu altcineva – și da, pot să dau un mail la M247 să îmi dea datele proprietarului, dar pe lângă implicarea unui terț în scandalul meu, și ei ar trebui să îmi arunce în față legea 677/2001.
Cum ar trebui să arate un WHOIS pe bune?
Cam așa. Adresa de mail în caz de abuz este cea de sus cu multe numere, pentru că plătesc pentru asta și pentru a nu-mi divulga datele chiar oricui. Dacă vreți scandal, să știți că plătesc unei firme din Panama niște bani pentru serviciul ăsta.
Până acum nu am primit de la roTLD/M247 un mail referitor la actualizarea datelor de WHOIS, și probabil nici nu voi primi, deși conform ICANN sunt obligat să fac asta și registrarul este obligat să mă înștiințeze cel puțin o dată pe an.
Bonus
Un mic bonus a venit când am intrat pe site-ul roTLD și am văzut că recent au introdus domeniile cu diacritice. Pentru că așa funcționează universalitatea.
Practic acum poți să îți înregistrezi propriul nume trollesc gen adidăs.ro, nîke.ro pulă.ro etc. Chestie care ar fi ok dacă am fi tâmpiți, dar care e total non-ok dacă nu suntem. Pe lângă faptul că limitezi accesul din exterior (America de Nord nu are diacritice, sau nu ale noastre în orice caz), deschizi și ușa pentru o gamă largă de domenii care pot face parte dintr-un mare abuz împotriva copyrightului de bun simț. Dar na, roTLD nu prea pune la suflet sfaturile ICANN și rezultatul discuțiilor generale ce țin de internet și tehnologie, deși teoretic se specializează pe asta.
So, what do you think ?