Zărit-am titlul acesta care anunță că suntem vărzet tăiat fin la competențe în matematică, înțelegerea unui text sau științe.
Context: Testele PISA sunt o testare internațională sub egida OECD pentru a evalua sistemele de educație din țările participante. România participă la ele din 2006, metodologia este în principal selecția aleatorie a 5000 de elevi cu vârsta de 15 ani care dau un test standardizat.
Cumva, suntem vărzet – și mai vărzet decât restul, vedem chiar aici rezultatele proiectului “România Educată” – chiar din 2016 de când a început “proiectul” după cum spune chiar site-ul Președinției.
Am fost la un pas de un AVC nu din cauza rezultatelor cumva…de așteptat, ci din cauza reacției minim cretine a Ministrului Educației – Ligia Deca – acesta ieșind la rampă să menționeze:
rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018;…avem un sistem de educaţie rezilient şi ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei
Adică e super bine man, îți dai seama cât de rău ar fi putut fi?
Ei, nici până aici totuși nu eram convins să scriu ceva pe subiectul ăsta, până am dat de acest răspuns oferit de un Cătălin Ciupală (profesor de matematică la un liceu din Brașov). Menționează dânsul în propunerea sa că testele PISA au probleme de matematică ce au legătură cu viața reală, pentru se putea face un transfer mental din tangibil în abstract și vine cu nucleara
O astfel de raportare la realitate lipsește în general în România, atât din predare, cât și din testare, cu toată că nu lipsește din programă
De asta am scris textul ăsta nenorocit, pentru că eu până acum câțiva ani nu știam la ce naiba îmi folosește teorema lui Pitagora – am aflat când am vrut să știu câți metri de frânghie îmi trebuie pentru a ancora un stâlp, și abia atunci a existat acel click – când am văzut aplicabilitatea în lumea reală – că ai mei profesori de matematică n-au știut/vrut/putut să o facă.
La multi ani gayule